Пътуване до ЮАР и Мозамбик: Шокови промени

Целия маршрут на пътуването до ЮАР и Мозамбик, както полезни съвети, разходи и изводи може да прочетете ТУК.

КЪМ ПРЕДНИЯ ПЪТЕПИС –> ПОДГОТОВКА И ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

ПЕРФЕКТНИЯТ ПЛАН Б

Шокови промени или как План Б се оказа по-перфектен от план А.

При така перфектно и професионално организирана от мен програма и багаж (виж предния пътепис), подсигурени документи и уговорка с родителите ми да ме закарат от Пловдив до летището в София рано сутринта, ето какво се случи буквално часове преди първият полет от София до Париж:

– 48 часа преди полета – обявяване на стачка на наземния персонал по летищата на Париж – най вече летище Орли и Шарл де Гоул (от което бе моят полет за Найроби)

– 18 часа преди полета – отмяна на полета Париж-Найроби поради стачка. Никакви предложения за премаршрутизиране или смяна на полета. Затова в сайта на Kenya Airlines намерих телефонен номер за връзка през WhatsApp и започнах опити да се свържа с някого. Там има посочен и български номер и имейл, н0 не разчитайте на тях – отговарят в рамките на няколко дни, а понякога дори не отговарят. И така, по WhatsApp първоначално се включваше само чат ботът, след което уж все ме пренасочваше към жив агент, но такъв така и не се появяваше на линия. След няколко часа (!) опити най-накрая ситуацията се раздвижи и започнах да си пиша с жив човек отсреща. Жената без проблем успя да ми презавери билета за следващия ден след стачката и то за сутрешен полет с техни партньори – в случая Air France. По този начин щях да пристигна в Найроби вечерта и въпреки че щях да пропусна всичко, което бях планирала да правя в столицата на Кения в този ден (когато по график трябваше да пристигна рано сутринта и да разполагам с цял ден там) все пак бе прекрасно, че поне успях да се кача на следващия полет до Йоханесбург и пътуването продължи безпроблемно нататък.

– 10 часа преди полета отменят самият полет от София до Париж! По принцип той трябваше да бъде до летище Орли, което го даваха, че няма да е толкова ощетено от стачката, но уви, полетът не се състоя. Това се случва, докато все още се опитвам да наглася междуконтиненталния полет до Найроби. Чудно! Докато все още уреждам дългия 8-часов полет до Кения, веднага отварям сайтовете на Ryan Air, Wizz Air и Bulgaria Air и започвам да търся подходящи свързващи полети на нормална цена в последната минута. Все пак трябваше да замина в рамките на часове! Харесах полет на българските авиолинии, който пристигаше рано на 26.04 с кратко време за връзка със следващият ми премаршрутизиран полет. Цената му бе с 200 лв. по-скъп от отменения, но докато си напиша имената и данните, билетите на тази цена свършиха и останаха само такива за 1000+ лв. Еми не, благодаря!

Осъзнавате ли, че всичко това се случва към 21-22 часа вечерта, а вече имам уговорка на следващата сутрин рано в 5:30ч. да пътувам за София да си хващам полета! Да, ама кой точно полет в тази ситуация?


Харесайте страничката ми във FACEBOOK, за да научавате първи за нови пътеписи и изгодни оферти!


Видя ми се, че няма добри варианти до Париж и в крайна сметка взех билет с виолетките (Wizz Air) от София до Брюксел на 25.04 сутринта. А от там по някакъв начин трябваше да стигна до Париж. Щях да го мисля по-късно как по-точно. Билетът в последната минута с всички необходими включени багажи (1 чекиран 20 кг.+Приорити) струваше точно 40 лв. по-скъпо от първоначалния с Раян. Купих, чекирах се дори около полунощ, принтирах и легнах да поспя малко след тази екшън вечер.

В такива моменти човек бива изпитан колко силно желае дадено нещо. Дали ще се огъне пред напрежението, неизвестността и страха и ще се откаже или ще се стегне, ще направи необходимите корекции и ще преодолее пречките. Истината за това пътуване е, че като изключим този първи стресов ден и шоковото начало, нататък всичко бе изключително спокойно и дори прекрасно.

Дори се случи чудо! Според Регламент № 261/2004 на Европейския Парламент при отменен полет поради стачка нямам право на обезщетение, а само за осребряване на направени от мен извънредни разходи – нощувки, храна, транспорт. Разстоянието между Париж и Найроби е повече от 3500 км. и при толкова дълъг полет обезщетението по принцип е 600 евро. След като се прибрах от пътуването, писах до Аероиск и други посредници относно моя случай, но те ме отрязаха веднага поради причина, че е било стачка (въпреки че стачката бе отменена късно вечерта предния ден). От Кенийците имах имейл, че полетът е отменен поради стачка. Затова на тях писах относно извънредната нощувка в Париж и да ми възстановят разходите за нея и след около месец след пътуването получих отговор, в който нищо не се споменаваше за възстановяване на тези разходи, а направо ми казват доброволно, че имам право на обезщетение от 600 евро според Европейския регламент, тъй като причината за отмяна на полета била техническа неизправност. Еми добре, щом давате 🙂 До 2 седмици 1200 лв. бяха в сметката ми, които покриха много повече от полетите ми до Африка.

А защо така наредения план Б да е всъщност перфектният план ли? Ами много просто. При план А имах плануван цял ден в Найроби, а при план Б – това липсваше и остана само нощувката там. Смятам, че стана перфектно, защото това, което видях в Найроби по път към хотела и обратно, не ми хареса и дори по-лошо – щях да се стресна, ако трябваше цял ден да съм някъде там. Реално за II-ри път Кения ми се изплъзва и явно има защо. Едва ли ще има трети път в такъв случай.

НАЧАЛОТО

И така, на следващата сутрин вместо в 5:30, тръгнахме е 8:00 към летище София. Да, не беше началото, което бях планирала с месеци, но все пак бе Началото на осъществяването на една голяма моя детска мечта. Полетът до Брюксел беше от 12:50 и пристигаше в 14:45 лв. Пътувах с 1 среден куфар (пълен на 100% с дарения) + 1 малък куфар (2/3 също дарения) и една средна раница с мой багаж. Мислех, че с раница на гръб, болки в кръстта и 2 куфара за дърпане, ще е мисия невъзможна, но въобще не беше толкова сложно. Дори напротив – болките намаляха!

По пътя за София организирах транспорта от Брюсел до Париж, а след това, докато се возех с автобус до Париж организирах нощувката във френската столица. За първи път ми се наложи толкова скоростно да действам с резервации за след няколко часа.

ОТ СОФИЯ ПРЕЗ БРЮКСЕЛ ДО ПАРИЖ

И така, полетът на Wizz Air до Брюксел  Шарлероа беше перфектен и пристигна навреме. Последва придвижване с шатъл бус Flibco от летището до Midi Station в Югозападен Брюксел за 19 евро. От там с Flix bus до Париж Bercy Seine за 30 евро. Общо цялото пътуване с двата автобуса от летището Шарлероа до Париж продължи 6 часа. По принцип при нормални ситуации има както по-бързи, така и по-евтини начини за придвижване, но когато над 1 милион човека са афектирани от стачките на паарижките летища, местата и възможностите за алтернативно придвижване свършват бързо. Например, нямаше билети за влак за този ден. Никакви за никой час! Хубавото бе, че в последствие Ryan Air ми покриха билетите с Flibco и Flixbus, както и разликата в цената с новия билет на Уиз.

Без да съм планувала добавих още една държава към списъкът с посетени държави – Белгия. Макар и за няколко часа там и то разглеждайки от автобус отчетох няколко факта за Белгия (района около Брюксел):
–  Белгийците са супер спокойни шофьори. Няма бипкане, няма грубости на пътя.
– Чисто е. Навсякъде. В града и извън града.
– По-студено е. В края на Април беше 7-8 градуса и ветровито в сравнение с 18-20 градуса в България.
– Зелено е. Няма избуяли треволяци и храсти.
– Колоездачно уредено е. Както в града, така и по извън градските пътища има маркировка за велосипедисти. Почти навсякъде.

Влизайки сухоземно във Франция, продължи да е зелено и чисто, но колкото повече приближавахме Париж, толкова повече започнаха да се виждат боклуци по улиците и графити по оградите и сградите. Но пък се влюбих във френските селца с църквички в центъра. Във Франция също нямаше избуяли треволяци и храсти. Но за сметка на това имаше близо 100% обработваема земя.

Хотелът, който в крайна сметка резервирах в Париж, бе Hôtel CIS Paris Ravel. Струваше не малко – 160 лв. (!), включваше закуска и беше далеч от летището. Всички по-близки хотели или бяха запълнени, или бяха тип хостел или бяха на още по-безумни цени. Като цяло беше приличен хотел, с удобно легло за почивка.

Въпреки огомното ми желание да се прeдвижвам икономично, в Париж както до хотела вечерта, така и до летището на следващата сутрин, се придвижвах с такси тип Bolt поради умората и не малкото багаж. А летище Шарл де Гоул се оказа наистина огромно. Повече – в следващия пътепис.

КЪМ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТЕПИС –> СПИРКА В НАЙРОБИ, КЕНИЯ


–> Разгледай и резервирай с отстъпка бюджетен хотел в Париж. Виж ТУК!


Хареса ли ви статията? Моля споделете в: